Saturday 13 November 2010

Qigong tehnike, stilovi qigong-a, forme qi gong-a I

Stilovi qigong-a mogu biti veoma jednostavni kao što su oni koji se sastoje od njihanja ruku ili brojanja udaha i izdaha, ali i veoma komplikovani kao oni koji uključuju održavanje teških položaja (kao što je sedenje sa nogama prekrštenim u 'punom lotos položaju') po nekoliko sati bez treptanja ili imitiranje pokreta divljih životinja. Ima mnogo stilova. Prema nekim statistikama u Kini danas postoji preko 100 000 stilova qigong-a (ili načina za 'vežbanje životne energije').

Jedan od glavnih razloga zašto postoji tako mnogo tehnika qi gong-a je nesumnjivo njegova veoma duga istorija. Ali postoje takođe i mnogi drugi razlozi kao što su: različiti stilovi se kreiraju za različite svrhe (či kung može da se koristi u skoro svim aspektima života, čineći ga mnogo lakšim i prijatnijim); različito poreklo tehnika (stilovi potiču iz Budizma, Taoizma, konfučijanstva, kung fu-a, kineske medicine) i mnogi drugi.

Da bismo pravilno sagledali stvari i olakšali njihovo razumevanje, hajde da povučemo neke paralele i uporedimo chi sa materijalnim stvarima kao što su gvožđe ili neki drugi metali. Svi mi imamo či u svom telu ali ako ne naučimo kako da je aktiviramo, ona ostaje prilično neiskorišćena kao što ima mnogo gvožđa u rudi – ali ono mora da se izvadi iz rude da bi moglo da se koristi. Dakle, mi prvo tražimo rudu gvožđa, zatim je iskopavamo, onda je obrađujemo koristeći odgovarajuće tehnike dok ne dobijemo više ili manje čisto gvožđe.

A onda ga oštrimo da bismo napravili nož ili iglu, presujemo ga da bismo dobili gvozdene ploče i druge oblike, izvlačimo ga da bismo dobili žicu, sečemo ga da bismo napravili govzdene ramove, uvijamo ga da bismo napravili opruge,...

Isto je i sa chi energijom. Mi moramo da počnemo da vežbamo da bismo je aktivirali, onda, koristeći različite tehnike, mi je jačamo (lečeći se pri tom od mnogih bolesti), zatim je sabijamo, gnječimo, izvlačimo je, uvijamo itd. Sve zavisi od toga šta želimo da uradimo sa njom kasnije.

Da li smo pomenuli da metal može da se koristi za proizvodnju automobila i kompjutera, aviona i raketa? Kao i za uvođenje struje, pravljenje oružja i satelita..?


Ali dobro, mi sada govorimo o velikim majstorima či kunga. To što oni mogu da rade sa svojom chi liči na ono što srećemo u sferi visokih tehnologija, o čemu ćete moći da čitate u tekstovima o majstorima či kunga. A qigong se još uvek razvija. Nove tehnike nastaju gotovo svakodnevno, jednostavnije su, efikasnije, zahtevaju manje vremena za vežbanje, itd.

Dvanaest stilova qigong-a koji će ovde biti predstavljeni su neki od najpopularnijih i, u isto vreme, najmoćnijih stilova koji postoje danas u Kini. Mnogi od njih su bili čuvani u tajnosti veoma dugo i u javnost su izašli poslednjih godina dok su neki nastali u skorije vreme. Međutim, sve te 'nove' tehnike su, bez izuzetka, nastale na čvrstoj osnovi koja se razvijala kroz višemilenijumsku marljivu praksu, stalno usavršavanje, i koja je prenošena sa generacije na generaciju.

No comments:

Post a Comment