Saturday 20 November 2010

Qigong tehnike, stilovi qigong-a, forme qigong-a II

Pet životinja igraju

 

Osoba koja imitira ždrala u letu

 

Zamislite reiki, shiacu, kahunu, rolfing, yogu, pilates, tai chi i duhovno isceljivanje sve upakovano u jednu tehniku, prilagođenu vašim individualnim potrebama. Baš to je stil qigong-a koji se naziva pet životinja spontano igraju (Wuqinxi). On može da leči širok spektar bolesti, produži život i razvije psihičke sposobnosti.

 

Sve što neko treba da radi jeste da fokusira svoj um na određene akupunkturne tačke na telu nekoliko minuta i ostalo dolazi bezda mora svesno da se seća bilo kojih koraka ili pokreta – što ga čini čistom (chi) energetskom vežbom.

 

Energija pokreće telo spontano prema individualnim zdravstvenim potrebama. To znači da ćete vi pokretati svoja obolela leđa ili vrat na način koji je prikladan za njihovo lečenje. Pronaći ćete prave akupunkturne tačke i primeniti kinesku masažu na njima bez ikakvog znanja o kineskoj medicini, radićete spontano reiki i imitiraćete neke od (ili sve) različitih životinja (tigar, medved, jelen, ždral i majmun) da biste se oslobodili bolesti.

 

Druge spontane reakcije koje se mogu pojaviti za vreme vežbanja su: udaranje, pljuskanje, drhtanje, skakanje, zviždanje, zujanje, smejanje, plakanje, izgovaranje mantri, izvođenje tai chi ili kung fu pokreta i ležanje na zemlji (zemlja izvlači negativnu chi energiju iz tela vežbača što potpomaže proces lečenja).

 

Spavajući qigong

 

Osoba koja praktikuje spavajući qigong

Spavajući qigong je jedan od najduhovnijih stilova qigong-a. To znači da, bez obzira na neke nežne fizičke vežbe koje se rade tokom dana, većina se radi noću u krevetu – mentalno. Kao i svi drugi Ruan (ili meki) stilovi qigong-a, spavajući qigong može da leči različite bolesti ali, za razliku od mnogih drugih, on može brzo da preobrati praktičara u spiritualistu visokog nivoa i vidovnjaka. On se bavi, od samog početka, našim skrivenim sposobnostima koje su maskirane kao snovi, intuicija, šesto čulo itd. Sa kojima smo svi mi rođeni ali, mnogima, one liče na kompjuterski program bez uputstva za rukovanje. Prema spavajućem qigong-u način za otključavanje tog ogromnog potencijala leži u našoj podsvesti i, sve dok možemo da uspostavljamo vezu sa njim, pristup tim skrivenim sposobnostima je u okviru našeg domašaja. Jednostavno rečeno, praktikovanjem spavajućeg qigong-a ne pravi se taj najnapredniji kompjuter jer to ne bi bilo moguće (Bog ga je već napravio za nas) već se pronalazi izgubljeno uputstvo za njegovu upotrebu.

 

Dobra stvar u vezi sa spavajućim qigong-om je to što, bez obzira na to koliko smo zauzeti tokom svog radnog dana, i bez obzira na to kakav je naš radni raspored, svi moramo da spavamo, a tada se praktikuje najveći deo. Ne samo da vi koristite to vreme za praktikovanje jednog od najmoćnijih stilova (do skoro tajnog i poznatog samo nekolicini) nego on može i da vas preobrati u velikog majstora qigong-a, duhovnjaka i vidovnjaka a da niko ne vidi da vi nešto praktikujete. On može dramatično da poboljša vaše zdravlje, vaše ljubavne veze, posao, vašu volju i čak vašu seksualnu sposobnost. On može u potpunosti da promeni nečiji život na bolje.

 

Mirisni qigong

 

Grupa ljudi koji vežbaju mirisni qigong

 

Nakon što je čuvan u tajnosti skoro dve hiljade godina mirisni qigong se pojavio u Kini 1988. i za manje od dve godine postao je apsolutno najpopularniji stil qigong-a svih vremena, isključivo putem publiciteta «od usta do usta». On nikada nije bio reklamiran. 1998. je izglasan i zvanično proglašen od strane Kineskog nacionalnog qigong udruženja za qigong broj 1 među 50 najpopularnijih stilova u to vreme.

 

Osim isceljivačkih sposobnosti i spektra bolesti koje može da leči svaki od izloženih stilova, uzeli su u obzir i lakoću vežbanja, koliko je vremena dnevno potrebno za vežbanje svakog stila, ko sve može da ga praktikuje (muškarci, žene, stari ljudi, deca, nepokretni), koliku praksu treba da ima praktičar i druge kriterijume.

 

Mirisni qigong ne samo da može da leči skoro sve poznate i nepoznate bolesti, nego je u isto vreme i jedan od najlakših za učenje i vežbanje, potrebno je svega 10-15 minuta za svaku sesiju i ne zahteva nikakve specijalne tehnike disanja ili fokusiranje uma.

 

On izgleda isuviše jednostavno da bi mogao da učini bilo šta. Njegov osnovni nivo se sastoji od 15 jednostavnih pokreta rukama koji se mogu izvoditi sedeći ili stojeći, dok ćaskamo ili gledamo televiziju, slušamo radio ili jednostavno uživamo u pogledu. Zaista zvuči isuviše dobro da bi bilo istinito, ali on može da učini sve od gore navedenog i mnogo više. Poznat je po tome što može da razvije mnoge psihičke sposobnosti i može čak tokom vremena da dovede do duhovnog prosvetljenja.

 

Za vreme praktikovanja, praktičar može da oseti neverovatno prijatne mirise, peckanje, svrab, toplotu ili hladnoću (sve su to znaci uravnoteženja chi energije) i mnoge hronične bolesti mogu da se izleče, neke već posle nekoliko sesija. On je naročito dobar za lečenje astme, dijabetesa, čireva, alergija, visokog krvnog pritiska, kožnih obolenja, problema sa sluhom, migrene, depresije, infarkta i mnogih drugih bolesti.

No comments:

Post a Comment