Wednesday 10 November 2010

Qigong i Kung Fu

Qigong se vežba kao deo Kung Fu-a, naročito u tzv. Internim (ili unutrašnjim) stilovima Kung Fu-a kao što su Tai Chi, Ba Gua, Xing Yi i Šaolin. On može da poboljša:

  • snagu
  • brzinu
  • preciznost
  • reflekse
  • vid (uključujući super vid ili sposobnost da se vidi u mraku)
  • sluh (uključujući super sluh)
  • koordinaciju
  • koncentraciju
  • intuiciju
  • osećaj za pravdu
  • rasuđivanje
  • praktičar Postaje sposoban da izdrži jake fizičke udarce pesnicama ili nogama ali takođe i drvenim ili čak oštrim oružjem kao što su štap, koplje ili mač.

 

Čijenica da či kung, kao što je ranije često pominjano u tekstovima, može da leči i spreči mnoge bolesti, je od najveće važnosti kada se radi o njegovom korišćenju u samoodbrani. Koliko je bolje kada borac, tokom borbe, nema nikakvih bolesti, neugodnosti i bolova sa kojima bi inače morao da se nosi u isto vreme? Neuporedivo! Da ne pominjemo posedovanje oštrijih čula, opuštenost, smirenost, kontrolu emocija itd.

 

Kao rezultat svega toga borac pravi manje grešaka, njegovi pokreti postaju automatski, um bistriji, što ga vodi do visokog nivoa kung fu veštine gde on «radi manje» a ipak dobija više ili čak dostiže nivo «tri niko ne zna».

 

Neki majstori se specijalizuju za tehnike Qing Gong ili Laki Qigong zahvaljujući kojima postaju toliko laki da mogu da naprave visoke skokove, da se bez napora penju uz strma brda, na zidove i drveće, čak da lebde, hodaju po vodi, snegu ili sličnim podlogama bez propadanja ili čak bez ostavljanja tragova.

 

Veliki majstori či kunga, čak i ako nikada nisu trenirali kung fu u svom životu, zaista su nesavladivi i mogu da koriste či energiju na mnogo jedinstvenih načina kako bi se zaštitili od mogućih napadača. Ne samo da oni mogu da predosete opasnost mnogo pre nego što do nje dođe (i preduzmu odgovarajuće akcije za sprečavanje njenog nastanka) već mogu i da zalede protivnika (protivnike) na mestu, da ih ubiju strujom ako je to neophodno jednostavno ih dodirujući ili čak bez fizičkog dodira koristeći beskontaktne tehnike, ili ako sve to ne uspe (što je gotovo neverovatno!!) mogu jednostavno da iščeznu uz pomoć tehnike poznate kao ban yun ili samoteleportovanje.

 

u članku o 5 nivoa vida biće dat opis najvišeg nivoa vida, koji je poznat kao Budino oko gde majstor ima automatsku zaštitu od svih opasnosti i gde do zaštite dolazi a da on ne treba da preduzima ništa posebno. Međutim da bi se dostigao ovaj nivo potrebno je mnogo godina stalnog vežbanja i mnogo žrtvovanja.

 

Postoji mnogo drugih koristi od primene či kunga u kung fu-u i, zapravo, u bilo kojoj drugoj borilačkoj veštini, medjutim gore navedene su najistaknutije. A pošto su či kung i kung fu blisko povezani ove veštine ne samo da mogu jedna drugu da učine moćnijom nego mogu takođe i da proizvedu mnogo drugih koristi. Na primer, ako majstori mogu da prime jake udarce a da ne osećaju bol ili da ne budu povređeni, plus njihova brzina i snaga se strahovito povećavaju, oni mogu da budu mnogo smireniji, mnogo opušteniji i mogu čak da dozvole sebi da se igraju sa protivnikom ako to žele (recimo da koristeći samo jednu ruku tuku nekoliko protivnika, ili ne koristeći ni jednu, radeći sve nogama, kao što neki majstori čine). Ponekad oni vode računa o protivnicima za vreme borbe tako da, iako ih savladavaju, ne povređuju ih mnogo.

No comments:

Post a Comment