Friday 1 October 2010

Chi / Prana – I deo

Chi/prana je poznata i kao životna energija, životna sila, ki, qi, bioenergija a, zavisno od područja, postoje i mnogi drugi nazivi.

Milenijumima je chi/prana bila poznata svim narodima (velikim i malim) i svim kulturama u gotovo svim delovima sveta. Jedino što su je neki od njih istraživali a neki nisu. Oni koji su je istraživali otkrili su ceo novi svet, a oni koji nisu završili su neznajući o njoj gotovo ništa. Nažalost, ovo drugo je slučaj sa nama zapadnjacima.

Ali izgleda da se sada sve menja, prvenstveno zbog porasta interesovanja za ovaj predmet, ne samo u široj javnosti već i u naučnim krugovima. Napredak u nauci i tehnici poslednjih godina postao je još jedan važan faktor koji tome doprinosi. Najzad smo u stanju da se bavimo nečim tako izvanrednim, i mada su ograničenja još uvek ogromna a ovi prvi koraci mali i nesigurni, određeni napredak postoji. Mnoge pojave koje su nekada ignorisane, usled nesposobnosti naše nauke da ih se lati, sada su ponovo na istraživačkom stolu.

Istok se susreće sa zapadom na najbolji mogući način i u najbolje moguće vreme. Postoji više slobode, više kulturne razmene, dramatično povećanje širenja informacija kroz Internet i digitalne medije do svih delova sveta, ...

Ne morate više da budete spiritualista da biste bili u stanju da vidite auru (chi energiju/pranu) oko ljudi. Postoje mnoge sprave koje mogu to da rade, kao i one koje mogu da detektuju chi energiju/pranu u akupunkturnim tačkama i meridijanima. Neke mogu da mere chi energiju/pranu drugih živih organizama kao što su biljke i insekti (Kirlianova fotografija). Ono što je ovde interesantno je da Kirlianove fotografije prikazuju slike ukupne energije ne samo kada su cele biljke fotografisane nego i kad su napravljeni snimci njihovih pojedinih delova kao što su listovi ili stabljike.

Osim toga, postoji sve više i više uvida u ono od čega se chi energija/prana sastoji i izgleda da to veoma značajno zavisi od njenog izvora. Na primer ljudska chi energija/prana će biti različita od chi energije/prane biljaka i životinja ali ona će takođe biti veoma različita ukoliko potiče od osobe sa snažnom konstitucijom u odnosu na nekoga sa slabom konstitucijom, ili ako potiče od zdrave osobe u odnosu na bolesnu, od duhovno razvijene osobe u odnosu na nekoga ko zanemaruje taj aspekt života, od nekoga ko redovno vežba chi energiju/pranu u odnosu na nekoga ko to ne čini itd.

Brojni eksperimenti i istraživanja koji su vršeni na chi energiji/prani u poslednjih 30-40 godina u Kini gotovo bez izuzetka pokazuju u njoj prisustvo mešavine elektromagnetnog polja, infra crvene svetlosti, ultravioletne svetlosti, čak tragova vidljive svetlosti, alfa, beta ili gama zraka itd. Takodje je primećeno da je električni otpor kože na mestima gde su akupunkturne tačke locirane (gde je chi energija/prana izložena prema spoljnoj sredini) mnogo manji nego na drugim delovima kože.

Dakle, osim očiglednih (bilo ko ko je sposoban da razmislja može da uoči razliku između živih organizama i mrtvih tela), postoji mnoštvo naučnih dokaza o postojanju chi energije/prane. Ipak, ima mnogo onih koji ne žele da promene svoja ubeđenja jednostavno zato što su suočeni sa mnoštvom predrasuda. Deluje pomalo zabavno kada neko postavi pitanje o postojanju chi energije. To liči na pitanje da li postoji sunce. Iako je to jasno i nemoguće ignorisati, oni se prave da to ne vide i iznose teorije koje poriču njeno postojanje. U redu. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ako oni ne vide razliku izmedju recimo nebeskog tela sa pranom na njemu, kao što je Zemlja, i onog bez nje, kao što je Mesec ili Mars, dobrodošli su da obrazlože svoje poglede.

I tako, dok neki ljudi još uvek nalaze potrebu da raspravljaju o postojanju chi energije/prane i teoretišu o njoj, u Kini, Indiji i na Tibetu ona se više od 5000 godina praktično (i veoma uspešno, možemo dodati) koristi da se leče sve vrste bolesti, da se produži život i da se njenim finim podešavanjem do savršenstva (tzv. Proces chi/prana pročišćenja) čak dostigne prosvetljenje kao krajnji cilj čovekovog postojanja.

No comments:

Post a Comment