Wednesday 13 October 2010

Qigong Disanje - Vežbanje životne energije I deo

Dakle, šta je qigong disanje? Da li ste jedan od mnogih koji su videli kako je ovo negde napisano, ili ste videli nekoga kako vežba ali niste znali šta je to bilo? Možda ne znate čak ni kako se ovo izgovara? Ili ste jedan od onih koji znaju kako se izgovara i mislite da znate dovoljno o ovome? Dobro, ako pripadate nekoj od iznad navedenih grupa, možda želite da čitate dalje kako biste otkrili koliko znate ili ne znate o qigong-u.

Prvo, qigong se izgovara či kung, ali ga mnogi pogrešno izgovaraju kao či gong, či kong itd.. To je drevna kineska forma vežbanja koja je preventativna, isceljujuća, relaksirajuća, meditativna, nežna i dostupna svakom uzrastu i polu. Qigong je deo tradicionalne kineske medicine i to je odličan metod za samolečenje. Njegovo praktikovanje ne košta ništa, ne zahteva nikakvu opremu, potrebno je malo prostora, a mnogi od stilova se mogu naučiti začas.

Postoje mnoge definicije qigong-a ali se sve one slažu da bi svaka praksa koja uključuje um, telo i disanje koja može da pojača i izbalansira životnu energiju mogla biti definisana kao qigong. Takve su, na primer, relaksacija, yoga, meditacija, reiki, molitve ili tehnike disanja. Za Kineze su sve ovo forme qigong-a. Ovo može da se kaže zbog toga što redovno praktikovanje bilo koje od gore navedenih metoda daje slične rezultate. Ipak, neke forme qigong-a, za koje je na zapadu retko ko čuo (ili se nikada nije čulo), poznate su po tome što donose izvanredne rezultate.

Reč «qi» (chi) znači životna snaga (energija). «Gong» znači sposobnost ili veština. Kombinacija ovih reči se prevodi kao vežbanje životne snage (energije) ili balansiranje iste. A pošto «qi» takođe znači dah ili disanje , često se prevodi kao qigong disanje.

No comments:

Post a Comment