Friday 22 October 2010

Qigong Disanje - Vežbanje životne energije IV deo

Ima mnogo različitih stilova ili formi qigong-a. Postoji najmanje pet njegovih glavnih izvora. Budisti imaju oko 70 000 stilova, Taoisti oko 30 000, zatim postoje hiljade kung fu stilova i stilova kineske medicine i stotine konfučijanskih stilova. Dakle mozete da vidite da qigong-u ne nedostaju forme.

 

Lepota qigong-a je u tome što postoje forme koje odgovaraju svim uzrastima, svakom zdravstvenom stanju, čak i ljudima koji su toliko bolesni da ne mogu da ustanu iz kreveta ili sa stolice. Sve dok osoba može mentalno da sledi uputstva ona može da vežba qigong i da ostvaruje rezultate. Ono što je važno shvatiti jeste da chi kung može da donese velike i neočekivane rezultate, ali ne uvek brzo. Či kung deluje polako i sigurno a, naravno, neki ljudi mogu ostvariti velike rezultate veoma brzo.

 

Kao što smo rekli ranije, mnogi stilovi se mogu naučiti za samo 3 do 4 časa, ali takođe postoje neki stilovi koji su toliko komplikovani tako da učitelj mora da bude prisutan svakog dana, godinama, i da kontroliše učenika da ne bi grešio. Važno je či kung vežbati redovno, tj. svakog dana. Ne jednom ili dvaput nedeljno već svakog dana. I rezultati će doći. Jednu istu formu možete praktikovati do kraja svog života.

 

Či kung se ne primećuje mnogo spolja ali su efekti veoma snažni iznutra. I stalni. On ne samo da donosi zdravlje već ga i održava. On deluje na svim nivoima: fizičkom, emocionalnom, mentalnom, psihičkom i duhovnom. Redovno vežbanje qigong-a je najbolje zdravstveno osiguranje koje ćete ikad imati. U odnosu na to koliko treba izdvajati za zdravstveni fond, isplati se učiti i vežbati chi kung. Kada ga jednom naučite, vežbanje vas neće koštati ni dinara do kraja života.

 

Najvažnije, či kung poboljšava celu vašu konstituciju. On razbija začarani krug stresa, podiže nivo vaše energije, daje vam nadu, jača vaš um i održava vas pokretljivim. I, najvažnije od svega, održava vas u ravnoteži na svakom nivou. U Kini otvoreno kažu da je či kung poznat po lečenju, ne samo po ublažavanju, mnogih bolesti. Ovde su uključeni neki oblici artritisa, bolesti jetre i srca, gluvoća, slabovidost, hormonske neravnoteže, zavisnost od droga, astma itd. Čak i kancer. Postoji mnoštvo dokaza u Kini koji potkrepljuju ova tvrđenja.

 

Vežbanje či kunga je naročito dragoceno za starije ljude – on pomaže da se produži kvalitet života, održava pokretljivost, pamćenje i bistrinu uma. On može da spreči sve vrste bolesti, on umiruje i donosi zadovoljstvo. Kineska literatura potvrđuje da on ne samo da može da spreči nego i da leči infarkt.

No comments:

Post a Comment