Sunday 5 December 2010

Qigong tehnike, stilovi qigong-a, forme qigong-a IV

Qigong za relaksaciju

 

Osoba koja vežba qigong za relaksaciju 

Qigong za relaksaciju je jedan od mnogih statičnih stilova qigong-a koji je jednostavan, praktičan, može da leči širok spektar bolesti, značajno pomaže oporavak od sportskih povreda, pomaže kod stresa, nesanice, oslobađanja od bola i balansiranja emocija. A najbolji deo je – može da se praktikuje sedeći ili ležeći u krevetu i ne uključuje nikakve pokrete. Drugim rečima, to je 100 % umna vežba (qigong terminologijom «jing gong» što znači statični stil qigong-a nasuprot «dong gong» dinamičkim stilovima) koja zahteva minimum prostora, malo koncentracije i može da je praktikuje svako ko je mentalno sposoban, bez obzira na godine, pol, fizičku sposobnost i kondiciju, što ga čini odličnom vežbom za nepokretne.

 

«Osam struka brokata» qigong

 

Osam struka brokata (Ba Duan Jin) je jedan od najstarijih stilova chi kungaa koji datira više od 3000 godina. To je dinamičan set od 8 specijalnih vežbi, nežnih ali snažnih, koje se izvode uz prirodno disanje i koncentraciju, kpoboljšavaju protok chi energije i krvi, istežu mišiće, jačaju zglobove i kosti, popravljaju koordinaciju, fleksibilnost, cirkulaciju i korisne su za sve sisteme i organe – centralni nervni sistem, digestivni sistem, respiratorni sistem, urinarni trakt...

 

Posmatraču može da izgleda da praktičar isteže svoje udove, savijajući i uvijajući svoje telo ali u stvarnosti svaka uočena fizička akcija je pokušaj da se poboljša protok chi energije u određenom meridijanu. Prema tome ceo set je osmišljen tako da izbalansira sve meridijane i da koristi svim organima. Jedinstvenost ovog stila je njegov naglasak na jednostavnosti, ponavljanju, opuštanju, ritmu i harmoniji.

 

Jedan stari crtež-8 struka brokata 

 

Samomasaža za dugovečnost (sedeći «osam struka brokata» qigong)

 

Samomasaža za dugovečnost je u Kini poznata i kao «qigong masaža», «ležeći osam struka brokata» ili «sedeći osam struka brokata». To je set sastavljen od nežnih tehnika za samomasažu koje pokrivaju celo telo, sve važne mišiće i zglobove kao i mnoge energetske meridijane i glavne akupunkturne tačke. Prva struka brokata je poznata kao»suvo kupanje» i sastoji se od pokreta koji liče na pranje tela. To izgleda kao da osoba pere svoje ruke, glavu, noge i telo, ali zapravo, koristeći svoje dlanove i trljajući duž ovih oblasti, ona čisti blokade chi energije u meridijanima (yin meridijanima na unutrasnjoj strani i yang meridijanima na spoljašnjoj strani udova). Samo se osvrnite oko sebe i videćete da gotovo sve vrste u životinjskom kraljevstvu rade isto, velike i male (od mrava do tigrova) i one to rade povazdan. Neke to rade svojim jezicima, neke svojim nogama a neke čak koriste drvo ili pomažu jedna drugoj.

 

Ostalih sedam struka (ili delova) brokata, na drugoj strani, osmišljeno je da se popravi nečiji vid, sluh, zubi, varenje, stanje obolelih leđa, sinusa, ... da se prebrodi nesanica, stoga uključuju vežbe i tehnike za samomasažu koje pokrivaju oči, uši, nos, zube i desni, stomak i donji deo leđa i tabane. A, naravno, poboljšanjem funkcija svih sistema i organa, osoba u velikoj meri poboljšava svoju otpornost, pamćenje, koncentraciju i čak svoju volju.

No comments:

Post a Comment