Saturday 11 December 2010

Qigong tehnike, stilovi qigong-a, forme qigong-a V deo

Tai chi qigong (Shibashi)

 

Tai chi je borilačka veština, qigong je vežbanje qi (životne snage). Tai chi qigong (takođe poznat i kao Shibashi*) je stil qigong-a koji je «pozajmio» pokrete iz tai chi-a i stoga je koristan i za praktičare tai chi-a kao i za praktičare qigong-a. Ova dinamična forma chi kung-a je set od 18 nežnih, sporih pokreta koje ne samo da je lako praktikovati nego su čak i lepi za oko. Izumeo ga je kasnih 1970-ih Lin Hou-Sheng, poznati qigong majstor iz Šangaja. Ovaj stil je popularan u Maleziji, Singapuru i Indoneziji jednako kao u Kini. Poslednjih godina, polako ali sigurno, širi se u ostalim azijskim zemljama kao i na zapad.

 

Tai chi qigong je veoma efikasan kod jačanja mišića i zglobova, oslobađanja od napetosti, smanjenja stresa, povećanja energije, zatezanja kože, regulisanja krvnog pritiska... On znatno poboljšava kondiciju i snagu bez potrebe da se radi bilo šta naporno, popravlja koordinaciju pokreta i uopšte koristan je za um, telo i duh. Ako se vežba redovno neko vreme, može da donese velike pozitivne zdravstvene rezultate, čak i da reguliše telesnu težinu.

 

* na mandarinskom shibashi znači 18 pokreta

 

Qigong za poboljšanje pokretljivosti

 

Kao što njegov naziv nagoveštava, qigong za poboljšanje pokretljivosti je dinamična forma qigong-a koja je posebno osmišljena da popravi nečiju pokretljivost (kao i njegovu snagu). Bolovi, ukočenost zglobova, vrata, leđa i drugih delova tela, bez obzira da li su rezultat sportskih povreda, dugoročne fizičke neaktivnosti, artritisa ili jednostavno usled starosti - ovaj qigong može da pomogne. On se sastoji od 6 setova od po 6 vežbi, svaki set je usmeren na probleme koji postoje u jednoj od sledećih oblasti: vrat, ramena, donji deo leđa, zglobovi, tetive, meka tkiva... On je lak za vežbanje i veoma je delotvoran.

 

Pokreti qigong-a za poboljšanje pokretljivosti su spori ali sa primenom tzv. «unutrašnje snage» koja može da se uporedi sa poplavom (odnosno 'tihom vodom') koja odnosi most ili kuću u jednom potezu dok se brzi pokreti koji nemaju ovakvu snagu upoređuju sa talasima koji spolja izgledaju snažno (pošto se snažno razbijaju o obalu) ali čak i za nekoliko stotina godina naprave samo male promene. Praktično govoreći ti spori pokreti mogu da odvoje tkiva koja su urasla oko obolelih zglobova usled duge neaktivnosti i da ih načine ponovo pokretljivim ili, bar, manje ograničenim.

 

Eksterni qigong

 

Eksterni qigong je zajedničko ime za sve qigong tehnike koje osposobljavaju praktičara da prenosi svoju chi energiju na druge i da tako leči njihove bolesti ili, kada je suočen sa opasnošću usled fizičkog napada, da privremeno paralizuje protivnika i sačuva sigurnost. Drugim rečima, to je znak dostizanja višeg nivoa prakse pre nego praktikovanje nekog specifičnog stila. Mnogi sjajni stilovi qigong-a mogu da osposobe praktičara da razvije takve sposobnosti npr. Pet životinja igraju, spavajući qi gong, mirisni qigong, qigong za poboljšanje vida, navodimo samo neke.

 

Fokus ovog specifičnog stila je prvenstveno da razvije wai qi (ili 'eksternu chi energiju') u cilju lečenja ali, da bi neko to radio, on mora prvo da izbalansira i ojača svoju nei qi (ili'internu chi energiju') a onda, posle najmanje nekoliko godina svakodnevnog vežbanja, može da počne da je prenosi na druge objekte i ljude. To je veoma rigorozno i zahtevno i ovaj nivo mogu dostići jedino mladi i zdravi (iznad svega veoma uporni) praktičari. U proseku, potrebno je oko četiri godine marljive svakodnevne prakse od najmanje sat vremena da neko dostigne nivo na kome će biti sposoban da leči druge ljude a da ne ošteti svoju chi. Pošto se jedna od key vežbi radi u tzv. 'jahanje konja' položaju (ma bu) koji je sastavni deo mnogih kung fu stilova, nije ni potrebno reći, on može da bude veoma koristan za praktičare kung fu-a (bilo kojih stilova) kao i da može postepeno da dovede njihovu veštinu do novog visokog nivoa.

No comments:

Post a Comment